Ses Bozuklukları
Ses bozuklukları, organik, psikolojik, nörojenik, fonksiyonel olmak üzere dört farklı nedenden oluşmaktadır. Çıkardığımız sesin kalitesi, ses tellerinin ne kadar rahat (ya da eforla) hareket ettiğiyle yakından ilişkilidir. Ses telleri senkronize bir şekilde titreşirse, çıkan ses de kulağa hoş gelir. Ancak sert bir şekilde, zorlanarak bir araya gelirse, çıkan ses hoş olmamakla kalmaz, ses telleri kalıcı bir şekilde hasar görebilir.
On günü aşkın bir süredir soğuk algınlığı ya da alerji gibi bir sebebe bağlı olmaksızın ses kısıklığı, seste değişiklik ya da gırtlakta rahatsızlık hissi yaşamaktaysanız en kısa zamanda bir Kulak-Burun-Boğaz Hekimine başvurmalısınız. Doktorunuz, problemin çözümü için bir Dil ve Konuşma Bozukluğu Uzmanının profesyonel yardımına ihtiyaç duyup duymayacağınızı belirleyecektir.
Ses Bozukluğu Türleri
-Ses Kısıklığı(disfoni)
-Fonksiyonel Ses Bozukluğu
-Organik Ses Bozukluğu
-Mesleki Ses Bozuklukları
Ses Terapisi
Ses terapisinde öncelikle kişiye ses tellerini nasıl koruyacağı öğretilmeye çalışılır. Ses terapisinin ilk basamağında ses hijyeninin kişiye öğretilmesi ve öğrendiklerinin günlük yaşantısına adapte edilmesi hedeflenir. İkinci olarak sese zarar veren davranışlar ve sesi korumayı öğrenme becerileri geliştirilir. Üçüncü olarak nefesini doğru kullanma, yanlış konuşma alışkanlıklarının düzeltilmesi ve ses egzersizleri ile ses tellerinin doğru şekilde çalıştırılarak var olan ses şikayetlerinin giderilmesi amaçlanır.
Lax Vox Ses Terapi Tekniği
Lax Vox ses terapisinin amacı kişilere anatomik özelliklerine göre en sağlıklı ve mükemmel sesi kazandırmaktır. Kendini geliştirmek isteyen tüm profesyonel konuşmacılar, oyuncular, şarkıcılar, öğretmenler için uygun olan bu terapi tekniği aynı zamanda bazı fonksiyonel ve organik ses bozukluklarında da kullanılabilir. Örneğin vokal kord nodülü, kas gerilim disfonisi, psikojenik disfoni ya da afoni ve ses teli felci gibi durumların tedavisinde de etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
Terapi programı düzgün postür ve nefes alış veriş egzersizi ile başlayıp, ses çalışması ve vokal kasların geliştirilmesiyle devam eder. Bu terapide ana hedef kişilerin larenksi (gırtlağı) en iyi şekilde kontrol edebilir hale gelmesidir.