Akıcılık Bozuklukları

-Kekemelik(stuttering)


Konuşmanın doğal akışının bir biçimde kesintiye uğraması ya da konuşmanın akıcılığında gözlenen istemsiz aksaklıklar olarak tanımlanabilir. Kişinin konuşurken sesleri uzatması, kimi sesleri üretirken zorluk çekmesi, bir sesi ya da heceyi tekrarlaması biçiminde gözlenen, akıcılık bozukluklarıdır.

Kekemeliğin yönetimi oldukça karmaşık bir süreçtir ve yaş gruplarına göre farklılıklar gösterir. Her kekeme birey için ona özgü bir terapi planı belirlemek gerekir. Okul öncesi dönem çocuklarda izlenen yol ve kullanılan yöntemler ile sonraki yaşlarda izlenecek yol ve yöntemler arasında büyük farklılıklar vardır. O nedenle her yaş grubu kendi özelliklerine uygun olarak değerlendirilmeli ve sorun buna göre yönetilmelidir.


-Hızlı-Bozuk Konuşma (cluttering)


Hızlı konuşma sorunu bir akıcılık bozukluğudur. Kişinin konuşma hızı ve oranı normalden fazladır; konuşma ses ve hece yutma, normal olmayan duraksamalar ve tekrarlarla kesintiye uğrar. Konuşma esnasında ses yer yer incelebilir ya da kalınlaşabilir, konuşma monotonlaşabilir, vurgu ve tonlamalar kaybolur.Hızlı konuşma Hızlı konuşma sorununun nedeni tam olarak bilinmemektedir.Psikolojik faktörler, hızlı konuşma bozukluğunun artmasına neden olabilir. 

Hızlı konuşma Öncelikle ayrıntılı bir değerlendirme yapılarak, eşlik eden bir dil ve konuşma bozukluğu olup olmadığı saptanır; eğer varsa önce tespit edilen diğer problemler çözülür. Ardından hızlı bozuk konuşma terapisine başlanır. Tedavinin en önemli basamaklarından birisi kişinin konuşma hızıyla ilgili farkındalık kazanmasıdır. Bunun için ses kaydı, süre tutma gibi teknikler, hız limiti aşımı uyarısı veren spido-metre cihazlarından faydalanılır.